horoszkóp, ezotéria és asztrológia

szabad akarat asztrológiaMi a helyzet az asztrológiával és a szabad akarattal? Vagy, pontosabban, az asztrológia nem azt feltételezi, hogy a legtöbb minden az életben előre meghatározott és sorsszerű? Vajon szabadok vagyunk, vagy a sorsunkat bolygók diktálják?


Melyik rész sors, és mely része az életünknek a szabad akarat?

Hadd tisztázzam sokak álláspontját a determinizmus és a nem-determinizmus kérdését illetően.

Azt hiszem, az asztrológia sokkal rugalmasabb és kevésbé fatalista, mint amit bizonyos asztrológusok hajlamosak feltételezni. Anélkül, hogy végső ítéletet hoznánk, az asztrológia sok teret hagy a szabad akaratnak és az evolúciónak.

Ha egy asztrológiai képlet tükrözi, hogy kik vagyunk, és irányt ad a fejlődés követéséhez, a bolygók meghatározzák-e a többi szabályozó körülményt, melyeknek az alanyai vagyunk (családi örökség, oktatás, kultúra, stb. ...)?

Vajon a születés előre meghatározza-e az összes biológiai, pszichológiai és szociológiai tényezőt melyek szabályoznak minket? Vagy a születési képlet magában foglalja az egész életet (melyik országban születtünk, milyen emberekkel fogunk találkozni fogunk, stb.)? Itt vannak az igazi kérdések.

Nézzünk szembe a tényekkel egyikünk sem tud együtt élni a gondolattal, hogy valami isteni bábos mozgatja a szálakat!

Az asztrológia mindenekelőtt egy eszköz az saját megértésünkhöz és evolúciónkhoz.

 

 

 

Ez egyfajta alkalmazott és fejlett pszichológia, egy eszköz, hogy megértsük a saját mechanizmusainkat, és hogy miért történnek velünk egyes események, egy adott időpontban az életünkben. Ez szintén egy eszköz mások megértéséhez, és hogy lehetőség szerint inkább szeressünk, mintsem elítéljünk másokat.

Az életciklusok és tranzitok (a bolygók napi pozíciója) tanulmányozása révén, vagy más előrejelzési módszerek által (Nap-visszatérés, progresszió, szoláris ívek, stb.), az asztrológia lehetővé teszi számunkra, hogy előre jelezzük egy alany viselkedését. Olyan mintha életünk időjárás-előrejelzése lenne, így rengeteg hely marad a szabad akarat számára.

Az asztrológia nem távolítja el a szabad akaratot semmilyen módon, és nem helyettesíti a saját kezdeményezésünket, vagy szünteti meg a választás szabadságát. Azonban, amit az asztrológia mond az, hogy minket köt a temperamentumunk, a mi személyiség- és karakter választásunk, és a családi mintáink. Például nem tudjuk eldönteni magunknak, hogy melyik országban is fogunk születni, vagy milyen családunk lesz. Más szóval, mi csak határokon belül vagyunk szabadok, azaz szabad ezen paraméterek között.

Másrészt, van szabadságunk abban, hogy milyen módon kezeljük a körülményeket, függetlenül attól, hogy azok nehezek vagy könnyűek.

Kényelmes úgy látni, hogy a szabad akarat és a determinizmus teljesen összeegyeztethetetlen és egymást kölcsönösen kizáró szempontok, azonban, úgy tűnik, hogy bensőséges kapcsolat létezik közöttük.

A nagy érv mind a vallási és világi ellenfelek szájából az asztrológia ellen, ha igaz, hogy az feltételez egy bizonyos sorsot vagy előre elrendelést az egyéni és csoportos fejlődés folyamatában.

Azonban az asztrológia bizonyos tendenciákra világít rá, és nem alapbizonyosságokra. A középkori asztrológus mottója a következő volt: "a csillagok hajlítanak, nem kényszerítenek." Így az asztrológia feltételezi, hogy minél nagyobb az a tudatosság és ismeret, melyet a tudat mély struktúráira lehet alkalmazni, annál nagyobb fokú az embernek a szabadsága arra, hogy a jövőben önmagát ezekre az átható energiákra vagy archetípusokra irányozza.

 

 

Így, mintegy párhuzamban ezzel, ahogy a tudomány felfedezte a világegyetem néhány alapvető fizikai "törvényét", annál nagyobb a képesség ezeknek a "törvényeknek" a manipulálására, túllépésére, és a velük való együttműködésre. Lehetetlen lenne elhagyni a Föld körüli pályát anélkül, hogy alaposan kiszámolnánk annak az erőnek a hatását, ami még egykor lehetetlenné tette ezt az elszakadást, nevezetesen a gravitációt.

A fizikai és lelki tulajdonságok megváltoztatása kivitelezhetetlen lenne, a genetikai kód alap sablonjának a feltárása nélkül. A mezőgazdaságban rejlő lehetőségek csak akkor váltak valósággá, amikor a természeti ciklusok teljesen hasznosításra kerültek.

Nagyobb mértékű tudatosság valójában csak a tudattalan vizsgálatával lehetséges. Mindezen példákban, azok a bizonyos adott és meghatározott tényezők, melyek egykor akadályozták és korlátozták a cselekvést és a szabad akaratot, voltak azok a kapuőrök, akik végül exponenciálisan növelték az ember szabadsági fokát, amikorra már megfelelően megismertük azokat.

 

 

Az asztrológia nem képez kivételt.

 

Az asztrológia feltételezi, hogy bizonyos tulajdonságok, tendenciák és valószínűségek léteznek, de az egyén növeli, és - nem csökkenti - hatékonyságát és önismeretét, ha átlát ezeken a mély struktúrákon. Így, az asztrológia vállal bizonyos fokú determinizmust, amit ha egyszer megértünk, megnöveljük a szabad akaratunkat, nem a fatalizmusunkat.

Nem helyes azt mondani, hogy az asztrológia fatalista, és helytelen azt feltételezni, hogy teljes a szabadságunk, amikor is saját tudattalan automatizmusaink korlátoznak minket..., és így a saját életünk döntéseit.

Ne felejtsük el az emberi és lelki dimenzióját az asztrológiának. Asztrológiának emberinek kell maradnia.

MaxInfo 2014 -- Kapcsolat: admin [kukac] maxinfo [pont] hu